top of page
Foto van schrijverMargot

Deel 1: De rol van ouders bij het kind met een eetstoornis

Bijgewerkt op: 6 jun

In deze 4-delige reeks ga ik op zoek naar een antwoord op de vraag: "Speelt de opvoedingsstijl van de ouders een rol bij de ontwikkeling van een eetstoornis bij het kind?". Deze posts kunnen zowel een ondersteuning zijn voor ouders als voor zorgverleners.


Wat is een eetstoornis?

Het is niet zo gemakkelijk om een éénduidige definitie neer te schrijven van wat een eetstoornis juist inhoudt. Dit omdat het een zeer complex begrip is, dat zich bij iedereen op een andere manier kan manifesteren. Over het algemeen kunnen we stellen dat een eetstoornis een syndroom is dat verschillende componenten omvat. De meest prominente component is het verstoord eetgedrag, wat uiteindelijk zal leiden tot een verandering in de voedselinname. Daarnaast zijn de volgende componenten ook aanwezig:

·       Een verstoord lichaamsbeeld

·       Psychosociale problemen

·       Lichamelijke problemen

Belangrijk hierbij is dat het verstoorde eetgedrag geen gevolg is van een psychose of een lichamelijke aandoening. In dat geval spreken we niet van een eetstoornis.

 

Er zijn verschillende type’s eetstoornissen en de persoon in kwestie kan doorheen de tijd evolueren van het ene type naar het andere type. We spreken daarom over een spectrum aan eetstoornissen(Eetstoornissen en Eetproblemen - Eetexpert, z.d.; Van Der Horst & Sleddens, 2017). Figuur 1 kan hier een duidelijker zicht op geven. Wil je graag meer weten over eetstoornissen? Dan start je best hier.



Wat zijn opvoedingsstijlen?

In de jaren 60 van de vorige eeuw beschreef psycholoog Diana Baumrind drie algemene opvoedingsstijlen. De autoratieve stijl, de autoritaire stijl en de permissieve stijl (Baumrind, 1967). Ongeveer 20 jaar later voegden de onderzoekers Eleanor Maccoby en John Martin daar een vierde stijl aan toe; de laissez-faire stijl. Tot op de dag van vandaag blijven deze vier stijlen stand houden. Ze worden hier dan ook als houvast gehanteerd (Baumrind, 1966).

 

Om het wat meer behapbaar te maken, schets ik in figuur 2 hoe deze vier opvoedingsstijlen tot stand gekomen zijn. Elke opvoedingsstijl wordt gekenmerkt door een mate aan controle en een mate aan warmte/genegenheid/betrokkenheid. Op basis van deze eigenschappen onderscheiden we de vier stijlen.



Literatuur

Hier vind je de literatuurlijst terug.



Bijlagen

Figuur 1

Spectrum van eetstoornissen


 

 

 

 






Noot. Overgenomen uit Eetstoornissen en eetproblemen, door Eetexpert, 2024 (https://eetexpert.be/info-per-thema/eetstoornissen-en-eetproblemen/)



Figuur 2

De vier opvoedingsstijlen volgens Maccoby & Martin




Comments


bottom of page